Kármentesítési és barnamezős konferencia

Témánk a barnamezős beruházásokban rejlő lehetőségek, az új Kármentesítési Kézikönyv bemutatása, s a kármentesítési szakma helyzete lesz. A KSZGYSZ Kármentesítés és Kárelhárítás Munkacsoportja által szervezett 2019-es nemzetközi konferencia (RE-Brown) sikerein felbuzdulva újra áttekinti a szakma kihívásait és az azóta történteket.

karment

Mind a nemzeti, mind pedig a globális ökológiai lábnyomnak egyre nagyobb szeletét adja a beépítés, s a zöld területek bevonása. A jövőben már kiemelten fontos lesz, hogy az ingatlanfejlesztések és a különböző területhasználati módok – legyen szó lakóépületekről, irodaházakról vagy épp egy új kulturális negyedről – ne újabb zöld területeket vegyenek el a városlakóktól, valamint hogy a már rendelkezésre álló, barnamezős kapacitások maximálisan kihasználásra kerüljenek a jövőben. A zöldmezős fejlesztések helyett barnamezős fejlesztések szükségesek, ezek helykiválasztásánál prioritást kell élveznie a meglévő ipari parkoknak, elhagyott ipari területeknek.

Cél a városok szétterülésének elkerülése, a fenntartható és kompakt városszerkezet kialakítása a már meglévő erőforrások hatékony és fenntartható hasznosítása érdekében, így a rozsdaterületek, barnamezős területek, tájsebek, a meglévő, de nem használt falusi feldolgozó-kapacitások differenciált újrahasznosítása, rehabilitációja, kezelése, fenntartható területgazdálkodás, településüzemeltetés, környezeti veszélyforrások felszámolása révén. Az új területhasználat meghatározásakor figyelembe kell venni a terület szennyezettségi állapotát, illetve megtisztíthatóságát, illetve a tervezett hasznosítás befolyásolhatja a kármentesítési munkák idő- és költségigényét...

2019-es RE-Brown konferenciakiadványunk itt olvasható

Eddig egyeztettünk: Agrárminisztérium, HIPA, Clean-Way Kft., Green Collect Kft.

 

th MOA 1   th hipa
 cleanway logo  greencollect

 

Partnerek: KSZGYSZ Kármentesítés és Kárelhárítás Munkacsoport, NICOLE

uj kszgysz logo 372x382nicole

Támogatók: Agrárminisztérium

th MOA 1