Dr. Szabó László miniszter helyettes, fővédnök köszöntője

Tisztelt ÖKOINDUSTRIA Kiállítók és Látogatók!

Örömmel üdvözlöm a jövő iparágának képviselőit és látogatóit az ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon!
Szabo Laszlo2
Az immár negyedik alkalommal megrendezett kiállítás mára Magyarország legnagyobb környezetipari szakmai seregszemléjévé vált. Ez az esemény is kifejezi és nyilvánvalóvá teszi a világ számára, hogy Magyarországon a környezetvédelem továbbra is kiemelt ügy.
A környezetipar az egész világon egyre inkább a fenntartható gazdaság húzóágazatává válik. Az innovatív környezetipari megoldások jelentenek segítséget az energia-, anyag- és víztakarékos termelés és fogyasztás elterjedésében, az üvegház-hatású és más veszélyes anyagok kiváltásában, illetve környezetbe bocsátásának csökkentésében.
Fontosnak tartom, hogy ez a folyamatosan fejlődő iparág egy ilyen nemzetközi platformon mutathatja be eredményeit és lehetőségeit, köszönet érte a szervező Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének. Az itt bemutatott hazai és külföldi innovatív termékek és eljárások felölelik a megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság, a hulladék-megelőzés és hasznosítás, az öko-építészet, a biotechnológia területét éppúgy, mint a hagyományos védelmi (víz-, levegő-, klíma-, talaj-, zaj és rezgés elleni védelem) és ellenőrző technikákat.
Bár sokan vélik úgy, hogy egy szakmai kiállítás nem veheti fel a versenyt a weboldalak információ áramával és a világháló nyújtotta kapcsolati lehetőségekkel, meggyőződésem, hogy a személyes találkozás és kapcsolatfelvétel, a partnerek közötti bizalomépítés és az üzleti vagy együttműködési kapcsolatok ápolása, a termékek „kézzelfoghatósága” kiemelkedően fontos a hatékony és gördülékeny üzletmenethez. Ehhez a nemzetközi ÖKOINDUSTRIA Szakkiállítás kiváló színteret nyújt.
A partnerek egymásra találásának elősegítése mellett a kiállítás célja az is, hogy a környezetipar eredményeit és innovatív megoldásait szélesebb körben is megismertesse mind a szakmai, mind a laikus közönséggel, és így utat mutasson a fenntartható, „zöld” gazdaság és életmód felé. Az ÖKOINDUSTRIA hozzájárul a Kormány hosszú távú céljainak eléréséhez is, elősegítve a közép-európai gazdasági integráció elmélyítését, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minden irányú erősítését, a kis- és közepes vállalkozások hazai és nemzetközi piacra jutási esélyeinek növelését.
A rendezvény fontos szerepet tölt be az beruházásösztönzés területén, ismereteket nyújtva a potenciális befektetőknek a hazai perspektivikus környezetipari kínálatról. A hazai környezetipari termékek és szolgáltatások megismerését, a külpiaci térnyeréshez szükséges kapcsolatok kialakulását, erősítését szolgálja több kísérőesemény, így az Enterprise Europe Network találkozója, a Nemzetközi Innovációs Konferencia a Földművelésügyi Minisztérium szervezésében, vagy a V4 Környezetvédelmi Export Platform, illetve a KSZGYSZ és a KEXPORT klaszter szervezésében megvalósuló nemzetközi üzletember-találkozók. Az ÖKOINDUSTRIA ad helyet az ISWA magyarországi tagozatának közszolgáltatásokra koncentráló ülésének, továbbá tájékozódhatnak a kármentesítés, a víz- és szennyvízkezelés, valamint a környezetvédelmi társadalmi szervezetek kiemelt témaköreinek aktuális kérdéseiről.
Az ÖKONDUSTRIA kiállítóinak és látogatóinak hasznos tanácskozásokat, gyümölcsöző kapcsolatépítést kívánok!

Dr. Szabó László
miniszter helyettes, Külgazdasági és Külügyminisztérium
Az ÖKOINDUSTRIA Fővédnöke