Ne hagyd el!  Lépjünk fel a hulladékelhagyás ellen és „Tisztítsuk meg az országot!”

Ne hagyd el! Lépjünk fel a hulladékelhagyás ellen és „Tisztítsuk meg az országot!”

2021. április 30., 09.00-13.00

 

Online közvetítés
magyar nyelvű

Az illegális hulladék-elhelyezés annak ellenére folyamatos problémát és évről évre milliárdos nagyságrendű költséget jelent hazánkban, hogy a hulladékelhagyás elleni fellépés, illetve a jogszerű hulladékkezelés szabályozási keretei már régóta léteznek. A valós helyzet megismerése és a kezelés lehetőségeinek feltárása érdekében a Környezetvédelmi Szolgáltatók Szövetsége még 2019-ben létrehozta a „Hulladékelhagyás munkacsoportot”, amely javaslatokat dolgozott ki a témakör kezelésére.

Ugrás a programtervre

A probléma megoldása, az ország megszabadítása az illegális hulladéklerakatoktól a Kormány által meghirdetett Klíma és Természetvédelmi Akciótervnek is kiemelt célkitűzése. A megvalósítás ösztönzésére – az ellenőrzés és a szankcionálás szigorítása mellett – meghirdették a „Tisztítsuk meg az országot!” projektet, amelynek keretében a Kormány támogatni kívánja a települési önkormányzatokat, civil szervezeteket, egyházi jogi személyeket, gazdálkodó szervezeteket a kezelésükben lévő területeken illegálisan elhagyott hulladékok felszámolásában.

A teljes program 2020-2022 között négy ütemben tervezi - országos akció keretében - a közforgalmú területek megtisztításának támogatását.

A háztartási/lakossági hulladék illegális lerakása mellett globálisan is a legnagyobb gondot a lakossági szemetelés okozza. A megelőzés szempontjából mindkét esetben hangsúlyos szerepe van a szemléletformálásnak és a köztisztasági feladatok ellátásának, és nem utolsó sorban az igénybe vehető legális szolgáltatások biztosításának, illetve ezek megismertetésének.

A harmadik súlyos gond az ipari, termelési, szolgáltatási tevékenységből származó hulladékok illegális, ellenőrizetlen elhelyezése. E téren terén szükség lenne a (nem-veszélyes) termelési hulladékok végrehajtási szabályrendszerére, a kárfelelősségi keretek rögzítésére, a csőd- és végelszámolási, felszámolási eljárásoknál a hátrahagyott veszélyes anyagok és hulladékok kezelésének rendezésére, és nem utolsó sorban itt is a meglévő szabályozás hatékonyabb betartatására.

Konferenciánkon e témakört járjuk körül, egyrészt a szabályozási és ösztönző keretek és tervek bemutatásával, szemléletformálási, megelőzési és felszámolási jó példák ismertetésével, a KSZGYSZ „Hulladékelhagyás” Munkacsoportjának tapasztalataival és javaslataival. A konferencia zárásaként a résztvevők a három területen külön is megfogalmazhatják ajánlásaikat.

A rendezvény az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.


 

 

Hivatalos program

Moderátor: Hankó Gergely ügyvezető, KSZGYSZ 
geriP 0076

08.50 – 09.00     Belépés, technikai beállítások, bejátszó videók
09.00 – 09.30 Hizó Ferenc A hulladék jogellenes elhelyezésével, elhagyásával kapcsolatos előírások, az ellenőrzés és a szankciók szigorítása – A „Tisztítsuk meg az országot!” program tapasztalatai és a jövőbeni pályázati konstrukció Hizó Ferenc közszolgáltatási fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium
09.30 – 09.50 SchmidtJeno Az önkormányzatok köztisztasági feladatai, a hulladékelhagyással kapcsolatos tapasztalatok Schmidt Jenő elnök, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
09.50 – 10.10 Wegner Krisztina A KSZGYSZ Hulladékelhagyás Munkacsoportjának tapasztalatai Dr. Wégner Krisztina munkacsoport vezető, KSZGYSZ; MÁV Zrt. Környezetvédelem, Energetika és Minőségirányitási szervezet vezetője
10.10 – 10.20 petrovszki Hová tegyük az építési-bontási hulladékot? Petrovszki Krisztián ügyvezető, Clean-Way Kft
10.20 – 10.25 Toth Zoltan visa Gépi látás és mesterséges intelligencia a hulladékelhagyás ellen Tóth Zoltán ügyvezető, Dolphio Technologies/Elcom Kft.
10.25 – 10.35   Gépi látás és mesterséges intelligencia a hulladékelhagyás elle Németh András K+F fejlesztési vezető, Dolphio Technologies Kft.
10.35 – 10.50 RamonKnoester 1 Litter Trapping in Budapest Ramon Knoester, Founding Director, CLEAR RIVERS
10.50 – 11.00 Kérdések és válaszok
11.00 – 11.15 kovacs katalin Megelőzési praktikák és jól bevált terepi gyakorlatok / Hulladékelhagyás elleni küzdelem egy önkormányzat szemével Kovács Katalin városüzemeltetési és környezetfejlesztési igazgató, Kaposvár Megyei Jogú Város
11.15 – 11.30 MeszarosPeter Megelőzési praktikák és jól bevált terepi gyakorlatok / túrautak karban tartása Mészáros Péter szóvivő, Pilisi Parkerdő Zrt.
11.30 – 11.45 dr. Nagy Csilla Hulladékelhagyás és birtokvédelem Dr. Nagy Csilla főtitkár, Magyar Birtokvédelmi Szövetség
11.45 – 12.00 Csepregi A hatóságok fellépési lehetőségei Dr. Csepregi István igazgató, Köztisztasági Egyesülés
12.00 – 12.15 Bandi Gyula A vállalkozások környezeti (kár)felelőssége – és mi a biztosíték Prof. Dr. Bándi Gyula biztoshelyettes, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
12.15 – 12.25

 Kérdések és válaszok

 
12.25 – 12.30

"Tisztítsuk meg az országot!” filminsert

 
12.30 – 13.00   Kerekasztal – a jelenlegi szigorítások betartatásáról és a szükséges jövőbeni tennivalókról

Hizó Ferenc közszolgáltatási fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium

Kovács Katalin városüzemeltetési és környezetfejlesztési igazgató, Kaposvár Megyei Jogú Város

Dr. Wégner Krisztina Környezetvédelem, Energetika és Minőségirányítási szervezet vezetője, MÁV Zrt.

Dr. Nagy Csilla főtitkár, Magyar Birtokvédelmi Szövetség