Innovációs Színpad

Innovációs Színpad

2021. április 29. 9.00 - 13.00 óra

 

Online közvetítés
Magyar nyelven

Az Innovációs Színpadon bemutatásra kerülő ökoinnovációk révén betekintést nyerhetünk a mezőgazdaság, a környezettudatos vállalati működés, az kibocsátás-csökkentés és a hétköznapi élet olyan területeire, amelyek további inspirációkat adhatnak olyan kutatásokra, fejlesztésekre, amelyek a fenntarthatóság irányába hatnak és hosszútávon társadalmi, üzleti eredményeket is jelentenek. 

9.05 -9.35 óra

Ökológiai vetőmag jelentősége a fenntartható mezőgazdaságban
Fehér Judit, ÖMKI Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Mitől lesz egy vetőmag ökológiai vetőmag és milyen kategóriák vannak? Az új öko rendelet által bevezetett új kategóriák jelentősége és az ÖMKi öko vetőmagokkal, agrobiodiverzitással kapcsolatos legjelentősebb, a fogyasztók számára elérhető és kóstolható eredményei. 

9.35 -10.05 óra

A környezetbarát vállalati szemléletformálás eszközei
Czippán Katalin, a Természetvédelmi Világszövetség alelnöke
 

10.05 -10.35 óra

A karbonmentes hidrogénben rejlő lehetőségek - gazdasági, üzleti szempontok
Sorossy Sándor principális, (IFUA Horváth&Partners Kft.)

A hidrogén a karbonmentes jövőnk egyik energiahordozója. Előállítási, szállítási, felhasználási lehetőségek és megoldások, az átállás lépései és akadályai. 

10.35 -11.05 óra

Agroökológiai gyakorlatok, biológiai sokféleség - Az első agroökológiai élő laboratórium tevékenysége Magyarországon. Hazai és nemzetközi részvételi agrárkutatás az on-farm módszertan és hálózat tükrében.
Varga Korinna, ÖMKI Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Az ÖMKi On-farm kutatási hálózata a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósított innovatív kísérletek rendszere, amelynek kialakítása 2012-ben kezdődött és a résztvevők száma is folyamatosan bővül. Ez az első olyan kutatási hálózat hazánkban, amely a gazdák aktív részvételén alapul: az életszerű helyzetekben kivitelezett, egyszerű kísérletek témáit is a gazdákkal közösen alakítják ki.

11.05 -11.35 óra

Hogyan mutat példát vállalati fenntarthatóságra a HELL?
Mihály Eszter, CSR manager – HELL Energy Magyarország Kft.

Az egyik legdinamikusabban fejlődő FMCG vállalat, mely a magas szintű vertikális integrációnak – stabil márka, modern töltőüzemek és a legkorszerűbb alumínium italdobozgyár – köszönhetően egyedülálló szereplőnek tekinthető a szektorban. Termékei ma már több mint 50 országban elérhetőek, amelyek közül számos helyen piacvezető a márka. A HELL csoport az első és jelenleg az egyetlen italgyártó, amely a legzöldebb aludobozos csomagolásra váltott világszerte.

11.35 -12.05

Fajgazdag sorköztakaró növényzet szerepe a fenntartható szőlőtermesztésben
Miglécz Tamás, ÖMKI Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Borvidékeinken kiemelkedő jelentőségű a talajtakarás szerepe az erózió elleni védekezésben is. A növénytakaró kedvelt élőhelye azoknak az élő szervezeteknek is, amelyek egyes kártevőktől óvják meg a szőlőt. A kutatók legfőbb célja, hogy honos fajokkal növeljék az ültetvények gazdagságát, ezáltal pedig minél több úgynevezett ökoszisztéma szolgáltatást hozzanak vissza a termesztésbe, mint a természetközeli élőhelyek kialakulása, a kártevők természetes ellenségeinek megtelepedése, a talajélet fokozása, a megfelelő humuszképződés, az erózió elleni védelem, a vízvisszatartás vagy az ültetvények légköri szénmegkötő képességének növekedésével az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése. 

12.05 -12.35 óra

Rakun Dobozközösség - az ételvitel innovatív és hulladékmentes módja (www.rakun.hu)
Dr. Horvátth Sarolta elnök, Felelős Gasztrohős Alapítvány

A Rakun Dobozközösség egy olyan új – bővülő - szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy az ételelvitel/kiszállítás során kiváltsuk az egyszerhasználatos dobozokat, így csökkentve a műanyaghulladék mennyiségét. 

12.35 – 13.00

A gazdálkodás jövője / The Future of Farming
Rodrigo Soria és Oláh-Torba Kincső, CEO 

Hydrobotix Kft.