V. ÖKOINDUSTRIA

Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás

V. ÖKOINDUSTRIA
Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági
és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás
2017. november 8–10.
Budapest, a Vasúttörténeti Park (1142 Budapest, Tatai u. 95.) 

kicsi okoindustri 5os logo

Illegális hulladék elhelyezésNovember 8. 

Szervezés: MÁV

KSZGYSZ: Hostess

Gazdasági szervezetek környezetvédelmi feladatai


November 9.

Szervezés: KSZGYSZ

Egy ipari vagy mezőgazdasági vállalkozásnak – de a legtöbb szolgáltatónak is – működése során, de termékével kapcsolatban is számos környezetvédelmi követelménynek kell megfelelnie. Az előírások betartása mellett azonban ma már a cég környezetvédelmi teljesítménye is komoly piaci tényező. A hulladékért viselt felelősségtől kezdve a levegőtisztaság-védelmi, az energetikai, a szennyvízkezelési, a kémiai biztonsági feladatokon át a tervezési, technológiai, logisztikai, (környezet)irányítási rendszerekig igen széles azoknak a megoldásoknak a skálája, amelyek közül a költséghatékony módszereket ki kell választani.

Konferenciánkon a hallgatók olyan innovatív megoldásokkal, szolgáltatásokkal ismerkedhetnek meg, amelyekkel vállalatuk környezetvédelmi feladataikat hatékonyabban, anyag- és energiatakarékosan, környezetkímélő módon, és nem utolsó sorban olcsóbban tudja ellátni, termékeiket pedig a fenntartható fogyasztás elvárásainak megfelelően kialakítani és forgalmazni – összességében a körforgásos gazdaság irányába elmozdulni.

Előadások:

20 perces szakmai előadásokat várunk a következő témakörökre koncentrálva:

Körforgásos gazdaság; elvek és célok, hulladékból (másod)nyersanyag, megelőzési és hasznosítási technikák

Ipari víz- és szennyvízkezelés, -gazdálkodás

Üvegház-gáz kibocsátás, kibocsátás-csökkentés és menedzselés

Környezetvédelem és InformációTechnika

November 10. 

Napjainkban, az „információs forradalom” korában a környezetvédelem sem nélkülözheti – sőt igen sokat profitálhat belőle – a digitalizáció, az automatizálás, a távérzékelés és a távvezérlés modern eszközeit és ezekre alapozott eljárásokat. E technikák igen nagy lehetőséget adnak a környezetet terhelő kibocsátások, szennyező források és szennyeződések, szivárgások, veszteségek, működési zavarok helyének és jellegének feltárásában, adott esetben ezek elhárításában, megszüntetésében is. Az Öko-Kávézóban megtartandó előadássorozatban olyan innovatív technikákkal és technikákkal ismerkedhetnek meg, amelyek segítségével a hosszadalmas, hagyományos probléma-azonosítás, állapot-monitorozás, beavatkozás tervezés és elhárítás folyamata lerövidíthető és kisebb pénzügyi és élőmunka elvégzésével megvalósítható.

Előadások:

20 perces szakmai előadásokat várunk, lehetőleg video-bemutatóval, a következő témakörökre koncentrálva:

Drónok a környezetvédelemben; távérzékelés, geofizikai módszerek, hőveszteség, talajszennyezés feltárás

Vezetékek hibáinak feltárása és javítása; víz- és csatorna-rendszerek bontás nélküli állapot-vizsgálata és javítása

Digitalizáció a kibocsátások és szennyeződések azonosításában és jellemzésében; megfigyelő, monitoring-rendszerek és műszerek, gyorselemző és észlelő berendezésekGeofizikai módszerek + légi fényképezés

Zöld mobilitás


November 10. 

Szervezés: KSZGYSZ

A hazai üvegházgáz-kibocsátás közel 20%-áért a közlekedés felelős, amelynek elsődleges energiaforrása fosszilis energiahordozókból származik. A közlekedés az egyetlen olyan szektor, ahol az áruforgalom közútra terelődése és a közösségi közlekedés arányának visszaesése miatt 1990 óta nőttek a kibocsátások – bár az utóbbi tíz évben már némi csökkenés tapasztalható. A motorizáció gyors növekedése egyúttal a nem megújuló energiaforrások felhasználásának jelentős emelkedését is okozta. Ezért napjainkban egyre nagyobb az igény az energiatakarékos és kisebb ÜHG-kibocsátást eredményező közlekedési módok és eszközök iránt. És bár folyik a polémia arról, hogy az elektromos hajtású járművek valóban hozzájárulnak-e a felmelegedés mérsékléséhez – hiszen az akkumulátorok feltöltésére használt villamos energiát többnyire még mindig hagyományos erőművekben állítják elő –, az bizonyos, hogy a természeti és a lakókörnyezet levegőjét közvetlenül nem szennyezik.

A konferencia igyekszik felölelni a közlekedés zöldítési lehetőségeinek teljes palettáját, elsősorban az e-közlekedésre koncentrálva, beleértve az egyéni és a közösségi közlekedés és az áruszállítás környezetkímélő módjait, a járművektől a közlekedési infrastruktúráig.

Előadások:

20 perces szakmai előadásokat várunk a következő témakörökre koncentrálva:

- egyéni e-közlekedés; e-autók és egyéb e-járművek, hibridek, stb.

- közösségi közlekedés; vasúti, közúti és vízi közlekedés; elektromos, hibrid és biogáz meghajtás

- áruszállítás; vasúti, közúti és vízi közlekedés; elektromos, hibrid és biogáz meghajtás

- infrastruktúra; e-töltők, gumi aszfalt, hulladékkezelés (akkumulátorok, roncsjárművek), logisztika/közlekedés szervezés

   

Smart City workshopNovember 10. 

A „Smart City” (okos vagy intelligens város) fogalmát sokan és sokféleképpen értelmezik, leginkább a települési funkciók ellátásának, illetve szervezésének digitalizálását értve alatta. Maga a digitalizáció azonban csak eszköz, az élhető, fenntarthatóan fejlődő település kialakításának és működtetésének eszköze. Ez magában foglalja a helyi gazdaság, a munkahelyek és a munkaerő rugalmasságát, a jól szervezett közlekedést, az élhető épített és természeti környezetet és annak megóvását, az átlátható és nyitott kormányzást, a közszolgáltatások minőségi rendelkezésre állását, a kulturális, oktatási és lakhatási lehetőségeket, a lakosság műveltségét, nyitottságát és szerepvállalását a közösségi ügyekben, stb.).

A workshopon olyan példákat és fejlesztési megoldásokat ismerhetnek meg, amelyek legalább részben hozzájárul(hat)nak az élhető település kialakulásában, a település lakói élet- és munkakörülményeinek egyszerűbbé és „jobbá” tételében.

Előadások:

Max. 20 perces előadásokat várunk, amelyek általános vagy egyedi „smart city” terveket, megvalósult fejlesztéseket, illetve ehhez kapcsolódó technológiákat mutatnak be.

KÖVET – CSR-VF rendezvény


November 9. 
Szervező: KÖVET Egyesület

KSZGYSZ: hostess

Hátra van még:

co2libri 2017

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt.