SUP 2021 – Élet az egyszerhasználatos műanyagok után

SUP 2021 – Élet az egyszerhasználatos műanyagok után

Szakmai párbeszéd a kivezetés módjáról és az alternatívákról
2021. április 29., 14.00-17.45 (hibrid sugárzás)

Moderátor: Toronyi Zoltán

Az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904/EU irányelv előírásait 2021. július 3-ig kell a tagállamoknak nemzeti szabályozásukban és a gyakorlatban érvényesíteni. Az irányelv a hatások csökkentése érdekében egyes egyszer használatos műanyagból készült vagy azt tartalmazó termékekre korlátozó, forgalmazási és hulladékgazdálkodási feltételeket állapít meg. Így e naptól megtiltja az oxidatív úton lebomló műanyagok, valamint többek között az egyszer használatos műanyag szívószálak, evőeszközök és tányérok, polisztirol edények forgalomba hozatalát.

Ugrás a programtervre

2025-től a 3 literes vagy annál kisebb műanyag italcsomagolások csak a palackhoz rögzített kupakkal hozhatók forgalomba, továbbá 2030-tól a műanyag italpalackoknak 30% újrafeldolgozott műanyagot kell tartalmazniuk (PET esetében 2025-től 25%-ot). Biztosítani kell továbbá 2025-től e termékek legalább 77%-os, 2029-től 90%-os elkülönített gyűjtését.
Kiterjesztett gyártói felelősségi rendszereket kell kialakítani az egyszer használatos műanyag italos palackok, poharak, ételtartó edények, flexibilis falú készétel-csomagolások, könnyű műanyag zacskók, nedves törlőkendők, léggömbök, 2023-tól a filteres dohánytermékek hulladékainak összegyűjtésére és kezelésére.

Emellett figyelemfelkeltő intézkedéseket, fogyasztói tájékoztató jelöléseket kell bevezetniük ezen termékek anyagáról, helyettesítő termékeiről, hulladékaik gyűjtési, leadási lehetőségeiről, elhagyásuk hatásairól.

A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzítésre került a Kormány részéről e célok mielőbbi és maradéktalan teljesítése irányába történő elköteleződése.

A megvalósításra történő megfelelő felkészülés elősegítése érdekében az irányelv követelményeinek részletes bemutatására, bevezetésük várható hatásainak, a gyártók és a kereskedők teendőinek és végrehajtási lehetőségeinek, terveinek bemutatására és megvitatására szervez a KSZGYSZ az ITM támogatásával konferenciát, amelyen megismerkedhetnek a jogalkotók, a gyártók, a kereskedők, a hulladékgyűjtők és feldolgozók eddigi tapasztalataival, terveivel, a helyettesítési lehetőségekkel, termék- és csomagolás-fejlesztésekkel. A konferencián az előadók segítségével olyan kérdésekre keressük a választ, melyek segíthetik a felkészülést a szabályozás életbe lépéséig, azon belül is, hogy a kormányzat milyen eszközökkel segíti az átállást az érdekelt felek számára, mi a kormányzat kialakított koncepciója a tiltást követő időszakra.
Nagyon fontos és megválaszolandó kérdés, hogy a súlyos válságba került vendéglátóipar és azon belül az elvitelben is érdekelt vállalkozások hogyan, mily módon lesznek képesek a helyzetet kezelni.
Az előadók minden bizonnyal kitérnek olyan kérdések megválaszolására is, mint a lehetséges helyettesítő termékek mily módon illeszkednek a körforgásos gazdasági modellbe, a gyűjtésük, kezelésük mennyiben fog eltérni az egyszerhasználatos eszközökétől.

A rendezvény az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.

button latogatoi regisztracio

Programterv

Moderátor: Toronyi Zoltán ügyvezető, Kexport Klaszter Kft., műanyag szakértő
toronyi

 

13.50 – 14.00   Belépés, technikai beállítások, prezentációs anyagok bekészítésének ellenőrzése  
14.00 – 14.10 steinterattila Köszöntő Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium
14.10 – 14.35   Az egyszer használatos műanyagtermékekről szóló irányelv hazai átültetésének várható irányai – A vonatkozó forgalomba hozatali tilalom hazai megvalósítása (a tiltott termékek, lehetséges alternatívák és azok elterjedésének támogatása) Hizó Ferenc helyettes államtitkár, Körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárság, Innovációs és Technológiai Minisztérium
14.35 – 14.55   Műanyagipari stratégia – SUP nélkül Dr. Biczó Imre, Műanyagipari Tudományos Klaszter képviseletében
14.55 – 15.15   A Gazdasági Versenyhivatal „Zöld tájékoztatója” a Gazdasági Versenyhivatal szakértője
15.15 – 15.35   Hiányzik–e az egyszerhasználatos műanyag a hasznosító ipar számára? Chaim Waibel, expert, Plastics Recyclers Europe
15.35 – 15.50   Kérdések  
15.50 – 16.10   Vendéglátó szektor SUP utáni helyzetkezelés Kovács László elnök, Magyar Vendéglátók Ipartestülete
16.10 – 16.30   Helyettesítő termékvariációk Bánkuti Edit ügyvezető, CSOM 2001 Kft.
16.30 – 16.50   Tények és tévhitek a biopolimerekről Dr. Tábi Tamás, Polimertechnika     Tanszék, Budapesti Műszaki Egyetem
16.50 – 17.05   Új generációs, egyszerhasználatos lebomló evőeszközök Rédey Soma, Vilhemp, Társalapító, Plastic Surgery Start-up vállalkozás  
17.05 – 17.25   Ipari komposztálás: a lebomló csomagolások kezelésére van felkészült háttér? Jenei Csaba projektmenedzser, Profikomp Zrt.
17.25 – 17.40   Kérdések  
17.40 – 17.45   Zárszó, összefoglalás