Beszámoló a III. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításról

2013. szeptember 25-27. között sikeresen megrendeztük a III. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítást a SYMA Rendezvényközpontban, amely, a fenntarthatóság elvét követve, és a kiállítás jellegéhez illeszkedve első ízben volt karbon-semleges.

A kiállítást ebben az évben a külgazdasági kapcsolatok fejlesztésének kívántuk szentelni, ezért fővédnöknek
Szijjártó Pétert, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdaságért felelős államtitkárát kértük föl. A III ÖKOINDUSTRIA Szakkiállítást Fővédnökünk nyitotta meg.
A megnyitóról készült felvételt az ÖKOINDUSTRIA Megnyitó linken lehet megnézni (vagy itt oldalt->). Az általunk rendezett kiállítások közül a III. ÖKOINDUSTRIA Szakkiállítás élvezte az eddigi legnagyobb média figyelmet, több mint 70 hír, hivatkozás szól a rendezvényről.

A megnyitó után Szijjártó Péter adta át az ÖKOINDUSTRIA Nagydíjakat:
  • szolgáltatás kategóriában a Prinzhorn Csoport, a Hamburger Hungaria Kft., a Dunapack Kft. és a Duparec Kft. közös pályázata „Forduló hulladéksors – Újrahasznosított papírból készülő innovatív csomagolási megoldások” címmel nyert,
  • termék kategóriában a H-Trió Kft. kartonfeldolgozó kisberendezése kapta meg a díjat.
A kiállítás 3 napja alatt 105 kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait az 5600 látogató számára. A kiállításon lengyel, német, koreai, szerb és osztrák kiállító is részt vett, a rendezvényekre résztvevőként és a kiállításra látogatóként pedig cseh, lengyel, szerb, szlovák, román, moldáv, portugál, kanadai, horvát, indiai és kameruni delegáció is érkezett.

Az idei ÖKOINDUSTRIA két jelentős, hazai vonatkozású nemzetközi eseményhez is kapcsolódott. A Visegrádi országok magyar elnökségéhez illeszkedve, annak hivatalos gazdasági programjaként került sor a V4 országok első környezetipari fórumára és üzletember találkozójára, amely elindította a négy ország közötti rendszeres párbeszédet és partnerkeresést. Ugyancsak az ÖKOINDUSTRIA adott otthont az október 8-án kezdődő Budapest Víz Világtalálkozó egyik elő-rendezvényének, ahol egy kerekasztal keretében vízügyi szakemberek vitatták meg a vízgazdálkodás jövőbeli feladatait, és a Világtalálkozón elfogadásra kerülő ajánlások tervezetét. Mindkét rendezvényt a Külügyminisztérium támogatta.

A kiállítás ideje alatt összesen 10 konferenciára, és több kisebb kísérőrendezvényre került sor mintegy 900 fő részvételével. A szakmai érdeklődők érdekes előadásokat hallhattak többek között a megelőzésről és újrahasználatról, az egyedi szennyvízkezelés helyzetéről, hulladékok termikus bontásáról, az innovatív környezetvédelmi technológiákról, a hulladékok és szennyezett területek hasznosításáról a zöld szervezetek és a környezetipar szemszögéből egy vitanap keretében, valamint a hulladékgazdálkodók számára elérhető oktatási programokról, utóbbiról egy európai uniós projektet bemutató workshop keretében. Az ÖKO-Kávézóban a Lengyel Köztársaság Nagykövetségének konferenciáját, az AIG Europe (HU), a CONTROFLEX Kft.(HU), a Presona AB(SE), az I+M mbH & Co.KG (DE), és a WESSLING Hungary Kft. cégbemutatkozását lehetett megtekinteni.

Ebben az évben elsődlegesen arra törekedtünk, hogy az ÖKOINDUSTRIA színtere legyen a hazai és nemzetközi partnerkapcsolatok építésének. Ennek érdekében összesen legalább 121 nemzetközi partnerekkel lebonyolított üzletember találkozó jött létre. Mivel abban hiszünk, hogy az üzletek az üzletember találkozókon jönnek létre, a jövőben még inkább erősíteni szeretnék azt, hogy az ÖKOINDUSTRIA az üzleti partnertalálkozók igazi nagy színtere legyen.

A kiállítói kérdőívek alapján a kiállítók 84%-a tervezi, hogy részt vesz a következő ÖKOINDUSTRIÁN. A látogatók körében végzett kérdőíves felmérés szerint 86%-uk elégedett volt a kiállítással, 98%-uk elégedett a kiállított szolgáltatásokkal és termékekkel, 95 %-uk tervezi, hogy kilátogat a IV. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Szakkiállításra is 2015-ben.

1. diagram A kiállítók tevékenységek szerinti megoszlása
1. diagram A kiállítók tevékenységek szerinti megoszlása
A III. ÖKOINDUSTRIA Szakkiállítás a hazai szakmai szereplők összefogásával és támogatásával valósulhatott meg, ezért szeretnénk megköszönni valamennyi támogatónknak és szakmai partnerünknek a segítségét

Bízunk abban, hogy ez a kiállítás újabb távlatokat nyit a hazai környezetipar számára, és a partnerkapcsolatok építésére fókuszáló jövőbeli kiállítások egyre sikeresebbek lesznek.

Találkozzunk a IV. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Szakkiállításon 2015-ben!
{imageshow sl=4 sc=3 /}